Správná péče o nože

Naučte se správně pečovat o nože a užívejte si každé krájení.

Co nedělat:

  1. Nemyjte nože v myčce
  2. Nemyjte v horké / vařící vodě
  3. Neskladujte nože volně
  4. Nenechávejte nože ve dřezu
  5. Nepoužívejte tenká, tvrdá prkénka
  6. Neřezejte igelity apod.

  • Nemyjte nože v myčce. I když se to nezdá, tak důsledkem vysoké teploty v myče nůž měkne a otupuje se tak jeho ostří.
  • Častým zvykem je nechávání použitých nožů ve dřezu. Bohužel kontakt ostří s plechovým dřezem, kdy se nůž občas po stěně smýkne také ostrosti moc nepřidá.
  • Také samotné mytí nože v horké / vařící vodě má za následek měknutí a otupení ostří. Mnoho čistících prostředků také nepomáhá.
  • Plastová prkénka, bambusová prkénka, skleněné či mramorové desky svou tvrdostí také tupý nůž. Při dotyku ostří s tvrdou podložkou dochází k jeho ohybům.
  • Při skladování nožů by se čepele neměly dotýkat. Volně ložené nože v šuplíku se při razantnějším pohybu mohou ničit sami o sebe.
  • Neřežte různé igelity a obaly potravin a to z hygienických i praktických důvodů. Na pečivo a především kůrku chleba používejte zoubkaté nože.

Jak pečovat o nože

Ihned po použití umyjte a opláchněte nůž vlažnou / teplou vodou, suroviny zachycené na něm ještě nestačily zaschnout a budou snadno odstranitelné.

Pro uskladnění nožů v kuchyni používejte alespoň špalek. Ovšem nejšetrnější uskladnění nožů je na magnetické liště.

Používejte vysoká prkénka z měkkého dřeva, nejkvalitnější jsou skládané ze špalíčků, aby nůž mohl zajet do letokruhů a neohýbalo se jeho ostří.

Na rozbalování potravin použijte nůžky, či jiný nůž k tomu určený. Zbytečně si budete tupit Váš nůž s kterým vaříte a také hrozí riziko zanesení bakterií z obalů do surovin.

A nakonec se zaměříme na pečivo. Nepoužívejte klasický nůž na krájení pečiva. Kůrka chleba klade vůbec ten největší odpor pro ostří, používejte proto zoubkatý nůž na pečivo.