Správná péče o nože
Naučte se správně pečovat o nože a užívejte si každé krájení.
Co nedělat
- Nemyjte nože v myčce
- Nemyjte v horké / vařící vodě
- Neskladujte nože volně
- Nenechávejte nože ve dřezu
- Nepoužívejte tenká, tvrdá prkénka
- Neřezejte igelity apod.
- Nemyjte nože v myčce. I když se to nezdá, tak důsledkem vysoké teploty v myče nůž měkne a otupuje se tak jeho ostří.
- Častým zvykem je nechávání použitých nožů ve dřezu. Bohužel kontakt ostří s plechovým dřezem, kdy se nůž občas po stěně smýkne také ostrosti moc nepřidá.
- Také samotné mytí nože v horké / vařící vodě má za následek měknutí a otupení ostří. Mnoho čistících prostředků také nepomáhá.
- Plastová prkénka, bambusová prkénka, skleněné či mramorové desky svou tvrdostí také tupý nůž. Při dotyku ostří s tvrdou podložkou dochází k jeho ohybům.
- Při skladování nožů by se čepele neměly dotýkat. Volně ložené nože v šuplíku se při razantnějším pohybu mohou ničit sami o sebe.
- Neřežte různé igelity a obaly potravin a to z hygienických i praktických důvodů. Na pečivo a především kůrku chleba používejte zoubkaté nože.
Jak pečovat o nože
Ihned po použití umyjte a opláchněte nůž vlažnou / teplou vodou, suroviny zachycené na něm ještě nestačily zaschnout a budou snadno odstranitelné.
Pro uskladnění nožů v kuchyni používejte alespoň špalek. Ovšem nejšetrnější uskladnění nožů je na magnetické liště.
Používejte vysoká prkénka z měkkého dřeva, nejkvalitnější jsou skládané ze špalíčků, aby nůž mohl zajet do letokruhů a neohýbalo se jeho ostří.
Na rozbalování potravin použijte nůžky, či jiný nůž k tomu určený. Zbytečně si budete tupit Váš nůž s kterým vaříte a také hrozí riziko zanesení bakterií z obalů do surovin.
A nakonec se zaměříme na pečivo. Nepoužívejte klasický nůž na krájení pečiva. Kůrka chleba klade vůbec ten největší odpor pro ostří, používejte proto zoubkatý nůž na pečivo.