Jednostranný Kai

Náročná oprava jednostranně broušeného nože Kai Wasabi. 

Bohužel v tomto případě bylo ostří velmi zničeno různými záseky, vyštípnutím, ale také od nevhodného používání ocílky a strojového broušení.

Vidět takto opravený a vyleštěný nůž je jedna radost. Ale pamatujte, jednostranně broušené nože potřebují více péče při údržbě.

Grand Sharp
Grand Sharp

Japonský nůž s jádrem VG10

Tento japonský nůž od Grand Sharp je vyroben ze 67 vrstvé damaškové ocele. Jedná se o jeden z nožů, který přesně padne do ruky a na svou délku je i dobře vyvážen.

Ostří jsme postupně opravili na kameni 220 JIS a dále postupně nabrousili až do kamenů 3000 JIS. Tvrdší ocel VG10 snese menší úhel a díky tomu je nůž výrazně ostrý při správném zacházení.

Nůž Delinger
Nůž Delinger

Nůž Delinger

Tento japonský nůž Kiritsuke značky Delinger upoutá pozornost nejen svým tvarem. Vyžaduje trochu trénink a ne každý kuchař si jej oblíbí, ale jinak je pro všestranné využití.

Fazeta nože nebyla příliš poškozena, tudíž jsme jen postupně na několika kamenech ostří nabrousili a vyleštili do hladka např. pro snadné porcování a plátkována masa.

Kai Wasabi
Kai Wasabi

Japonské nože Kai Wasabi

Vždy když k nám dorazí nože Kai jsme velmi rádi, jelikož svoji kvalitou předčí veškerou konkurenci ve své cenové hladině a úžasně se s nimi pracuje.

Pokud by někdo chtěl okusit nože japonského stylu je řada Wasabi ideálním startem. Tyto nože jsme nabrousili na vodních kamenech až do hrubosti 6000 JIS a přejeme s nimi mnoho zážitků.

Wüsthof Classic
Wüsthof Classic

Oprava nože Wüsthof

I takto kvalitní nůž, kterému se z neznámého důvodu nedostalo šetrnému zacházení se u nás objevil na opravu. 

Vytvořené záseky jsme odbrousili na hrubém kameni o zrnitosti 220 JIS, vytvarovali novou fazetu a nůž zpět nabrousili, aby mohl dělat opět svoji práci a být pomocníkem v kuchyni.

Kdokoliv by měl zájem o nože klasického tvaru, můžeme mu tuto řadu Classic Ikon vřele doporučit.

Japonské nože Kai Wasabi
Japonské nože Kai Wasabi

Japonské nože Kai Wasabi

Jedná se o velmi kvalitní nože, s kterými bude spokojený skoro každý. Tato sada se k nám dostala s některými noži již lehce poničenými od předchozího nejspíše strojového broušení, a tak nebylo možné ostří dokonale vyleštit, neboť bychom museli odbrousit značné množství materiálu a zbytečně tak zkrátili životnost nože.

Některé nože byly broušené jednostranně (tzv. Single Bevel) s kterými je krájení jiné a je potřeba s nimi umět zacházet. Ostří bylo postupně broušeno na vodních kamenech až do hrubosti 6000 JIS a následně obtaženo na kůži pro perfektní ostří.


Kuchyňský nůž
Kuchyňský nůž

Domácí kuchyňský nůž

Byl to smutný pohled, ale špičku jsme vytvořili zcela novou. Sice se změnila geometrie nože, a tak jsme nůž znovu vytvarovali, ale byl to jediný možný způsob, jak čepel opravit a nyní je připraven k dalšímu použití.

*PS: Prosím, nepoužívejte nůž místo šroubováku. 

Nůž Tuo Ring
Nůž Tuo Ring

Japonský damaškový nůž

Další japonský kousek od značky Tuo Ring, který jsme brousili tentokrát v poměru 50 / 50 je již nějakou dobu zpět v kuchyni u svého majitele a dál může perfektně sloužit.

Nůž je vyroben z tvrdé damaškové ocele VG-10, díky které si svůj tvar čepele a tím i svoji ostrost udrží při správném zacházení po dlouho dobu.

Kapesní nůž
Kapesní nůž

Kapesní nůž

Zavírací nůž ideální do každé kapsy a to nejen při cestě do přírody. Využít ho můžete skoro na cokoliv.

Ostří opraveno a jemné nerovnosti od různých záseků odstraněny. Na závěr čepel i rukojeť lehce potřena  kaméliovým olejem pro ochranu a oživení vzhledu.

Wüsthof Classic
Wüsthof Classic

Nůž Wüsthof Classic

Velmi povedený nůž, který oddělá pořádný kus práce. Ostří bylo postupně broušeno na vodních kamenech o zrnitostech: 600 / 1000 / 3000 a samozřejmě jsme nůž předali s lehkým odstraněním škrábanců pomocí vodních smirků.

Nůž F.Dick
Nůž F.Dick

Nůž F. Dick

Někdy se nám do rukou dostanou opravdu smutné kousky, ale snažíme se pro ně udělat maximum. Stačí trocha lásky, péče a nůž může zpět do akce jako nový, bez známek poškození.

Jedná se o velmi kvalitní santoku nůž F. Dick německé prémiové značky pro všestranné využití v kuchyni. Vhodný jak pro profesionální kuchaře, tak i pro vysoké nároky v domácí kuchyni.

Nůž Yaxell
Nůž Yaxell
Nůž Yaxell
Nůž Yaxell

Japonský damaškový nůž

Nůž broušený v poměru 30 / 70 si poradí s každou surovinou. Každému kuchaři vyhovuje jiný úhel a takto vyleštěné ostří projede masem jako máslem.

Japonské nože jsou známé především výbornou ostrostí, tenkou čepelí a tím i svou malou hmotností. Lehké nože oceníte vždy při delší době krájení.

Profesionální nůž skládaný z pevného a tvrdého jádra, které je doplněno po stranách dekorativním damaškem si brzo oblíbíte. 

Sledujte náš: Instagram / Facebook

Chcete aby Vám neunikl žádný kousek, který se k nám dostane? Sledujte pravidelně náš instagram, kam vkládáme to nejdůležitejší. Buďte vždy v obraze.